Sommer logo

Regionális SOMMER Márkakereskedő hálózat

Távirányító betanítása SOMMER tolókapu-meghajtón

Annak érdekében, hogy a SOMMER tolókapu-meghajtó és a távirányító egy egységet képezzen, közvetlen hozzáférésre van szüksége a tolókapu-meghajtóhoz. Néhány lépésben megmutatjuk, hogyan kell programozni a SOMMER távirányítóját. A tanításról szóló videóban lépésről-lépésre történő utasítások szerint láthatók.

 

Első lépésben a tolókapu-meghajtó rádióvevőjét kell tanuló üzemmódba hozni. Ehhez ki kell nyitnia a hajtóműházat, és meg kell nyomni a tolókapu-meghajtó vezérlésén a rádió programozási gombját. Tanítási módban egy adott rádiócsatorna piros LED-je világít.

Steuerung Schiebetorantrieb STArter S2 / STArter S2+

Steuerung Schiebetorantrieb RUNner / RUNner+ / SP 900

Steuerung Schiebetorantrieb SM 40 T

Schiebetorantrieb Steuerung STArter / STArter+

Válassza ki a kívánt rádiócsatornát a tolókapu meghajtón a rádiógomb többszöri megnyomásával. Ha a rádiógomb megnyomása után körülbelül 30 másodpercen belül nem érkezik átviteli parancs, akkor a rádióvevő visszaáll normál üzemmódra.

A rádiócsatornák magyarázata

LED Rádiócsatorna Beállítás/üzemmód
1 CH1 Impulzus mód (NYIT/STOP/ZÁR)
2 CH2 Részleges nyitás
3 CH3 Definiált nyitás
4 CH4 Definiált zárás

Nyomja meg a kívánt gombot a távirányítón, amíg a rádiócsatorna korábban kiválasztott LED-je elkezd villogni és el nem alszik. Ekkor a távirányító sikeresen továbbította a rádiókódot a rádióvevőnek, és a rádióvevő pedig magához rendelte az adott távirányítógombot.  Abban az esetben, ha további távirányítókat (távirányító gombokat szeretnénk a rádióvevőre feltanítani, az előzőekben leírtakat kell megismételni. A SOMloq2 távirányítókat mind a régebbi tipusú Somloq, mind pedig az új SOMloq2 rendszerű rádióvevőkre fel lehet tanítani. A Somloq és a SOMloq2 rádiórendszerek vegyes működése azonban ugyanazon az egy gombon nem megengedett.

 

SOMMER távirányító érintésmentes feltanítása (HFL)

Ha egy távirányító már fel van tanítva a tolókapu meghajtóra, akkor ezzel a távirányítóval a hajtómű megbontása nélkül is tanuló üzemmódba hozhatjuk a hajtómű rádióvevőjét (HFL). A távirányító rádióval történő másolásakor fontos, hogy az alkalmazott kézi adómodelleknek azonosaknak kell lenniük. Például csak egy Pearl távirányítót lehet megtanítani egy Pearl-re és egy Pearl Vibe a Pearl Vibe-ra. Az újonnan feltanítandó távirányító, a már feltanított távirányító nyomógomb kiosztását fogja átvenni. A már betanított távirányítónak, amivel aktiváljuk a HFL funkciót, illetve az új feltanítandó távirányítónak is a hajtómű rádióvevőjének hatókörzetében kell lennie.

Példa

Az „A” távirányítón az 1-es gombot az 1-es rádiócsatornára és a 2-es gombot pedig a 2-es rádiócsatornára  tanították. Az újonnan feltanítandó „B” távirányító átveszi az „A” távirányító nyomógomb kiosztását: az 1- es gombot az 1-es rádiócsatornára, a 2-es gomb pedig a 2-es rádiócsatornára lesz feltanítva.

SOMMER Handsender per Funk kopieren

  1. Nyomja meg az „A” távirányító 1. és 2. gombját körülbelül 5 másodpercig, amíg a távirányító LED-je rövid időre ki nem gyullad. A meghajtás rádió LED-jei villognak.
  2. Engedje el az 1. és 2. gombot az „A” távirányítón. Ha az elkövetkező 30 másodpercen belül nem küld rádióparancsot, a rádióvevő normál működésre áll vissza.
  3. Nyomja meg az a „B” 3 gombot az újonnan betanítandó távirányítón (B). A meghajtás rádió LED-jei folyamatosan világítanak. A második távirányítót most tanulja meg.

A következő beállítások nem lehetségesek:

Videók távirányítók betanításáról:

Távirányító feltanítása egy STArter S2 vagy STArter S2 + tolókapu meghajtón

Videónkban 03:57 perctől mutatjuk be, hogyan tanítsunk egy SOMMER kézi jeladót, például: Pearl, Pearl Vibe, Pearl Status, Pearl Twin, Slider+ vagy Slider Vibe-t egy stArter S2 vagy STArter S2 + tolókapu meghajtóhoz.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=eO5gE40liTQ

Távirányító feltanítása egy STArter vagy STArter + tolókapu meghajtón

Ebben a videóban bemutatjuk, hogyan illesztheti távirányítóját, a STArter vagy az STArter+ tolókapu-meghajtóhoz mindössze néhány lépésben.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=yXDGLwZDsKg

Szerelési és beüzemelési utasítások távirányítók betanításához

Kérjük, olvassa el a termékspecifikus beüzemelési folyamatokat a rádióvevő vagy az kapumeghajtó szerelési és beüzemeltetési utasításaiban a „távirányító betanítása” vagy „rádiódó betanítása” című fejezet alatt.

Vásároljon eredeti távirányítót a SOMMER-től

A SOMMER távirányítói Márkakereskedőinknél (www.sommer.hu) és kapugyártással foglalkozó partnereinknél vásárolhatók meg. Ügyeljen a tolókapu-meghajtó rádiófrekvenciájára, a meghajtó címkéjén vagy az összeszerelési és üzemeltetési utasításokban található megjegyzésre.